Νοικοκύρης με δύο παιδιά, και σύζυγο με 74% αναπηρία έχασε αρχικά τη δουλειά του το 2018 και τέσσερα χρόνια αργότερα αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί για οφειλές δανείου ύψους 56.000 ευρώ που πήρε για να πληρώσει θεραπείες της γυναίκας του. Η τράπεζα δεν περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου και την ένταξη ή όχι του Γιώργου Νίκογλου στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά προχώρησε τη διαδικασία και έβγαλε το σπίτι του στον πλειστηριασμό.

Η επιθετική κίνηση της τράπεζας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της γειτονιάς στις Συκιές Θεσσαλονίκης που μένει από το 1993 ο κ. Νίκος με την τετραμελή οικογένειά του. Μέσα στην προηγούμενη βδομάδα σηκώθηκε στο πόδι η οδός Πλάτωνος στις Συκιές, ζητώντας από την τράπεζα να σταματήσει τον πλειστηριασμό. Γείτονες και φίλοι ενεργοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είτε συγκεντρώθηκαν στο μικρό δρόμο που βρίσκεται το σπίτι, είτε βγήκαν στα μπαλκόνια, και φώναξαν συνθήματα για να σταματήσει η έξωση της οικογένειας.

Τελικά, ο πλειστηριασμός διενεργήθηκε την επόμενη μέρα, το σπίτι βγήκε στο σφυρί στην τιμή των 56.000 ευρώ και αυτός που το «χτύπησε» πλειοδότησε με 56.050 ευρώ. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, Δευτέρα, έξω από το τραπεζικό κατάστημα που «έτρεξε» τις νομικές ενέργειες του πλειστηριασμού.

«Ένας τρίτος όφειλε να ξέρει ή να ενημερωθεί από την τράπεζα ότι υπάρχει νόμος Κατσέλη που δεν έχει αποφανθεί σε πρώτο βαθμό. Και εδώ αρχίζουν και υπάρχουν κάποια μυστήρια. Το σύνηθες είναι να μην προχωράει σε κανέναν πλειστηριασμό η τράπεζα πριν εκδοθεί απόφαση. Από κει και πέρα το ακόμη λιγότερο σπάνιο είναι να μην το “χτυπήσει” η τράπεζα και να το “χτυπήσει” ιδιώτης. Και αυτό σε βάζει σε σκέψεις» εξήγησε στο ethnos.gr ο νομικός σύμβουλος του Γιώργου Νίκογλου, Θοδωρής Μανώλης.

 

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στον ethnos.gr ότι τέτοιες περιπτώσεις, να κινήσει, δηλαδή, η τράπεζα διαδικασία πλειστηριασμού, πριν εκδοθεί απόφαση, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις-τις πολύ λίγες- επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της δικαστικής απόφασης που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όσες τράπεζες και fund προχωρούν τον πλειστηριασμό αγοράζουν αυτές το ακίνητο και δεν βγάζουν τον οφειλέτη από μέσα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του νόμου Κατσέλη. Οπότε αν χάσει σε όλα τα στάδια ο δανειολήπτης, τότε η τράπεζα ή το fund μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το ακίνητο.