Με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Εispraxis, το φθινόπωρο, θα ληφθούν διαφορετικά μέτρα στα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία, δηλαδή, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία.

Η ΑΑΔΕ προσπαθεί να μειώσει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, και να συγκεντρώσει πάνω από 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέσω:

  • δεσμεύσεων εισοδημάτων,
  • αυτοματοποιημένων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και
  • πλειστηριασμών ή δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ποιες είναι οι ριζικές αλλαγές που θα γίνουν στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία, με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis;

Αρχικά, το σύστημα Eispraxis θα δημιουργεί ψηφιακούς φακέλους για κάθε φορολογούμενο πρόσωπο σύμφωνα με την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, το ύψος της οφειλής και θα συνεχίζει σε αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Ταυτόχρονα, θα δημιουργεί μια «μαύρη λίστα», η οποία θα περιλαμβάνει όσους μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν το κάνουν.

Όταν τα χρέη των φορολογούμενων οριστούν ως «ληξιπρόθεσμες οφειλές», αυτόματα, το «Eispraxis» θα προχωρά σε κατασχέσεις από τους λογαριασμούς των οφειλετών. Επίσης, παράλληλα, θα αντλεί πληροφορίες για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών, μέσω των συστημάτων της ΑΑΔΕ (MyAADE, Taxisnet, Icisnet, Elenxis) και από τρίτους φορείς, όπως το ΓΕΜΗ, το ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, η ΕΡΓΑΝΗ, το ΚΕΑΟ, οι τράπεζες, το Χρηματιστήριο και οι φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Γενικά, το «Eispraxis» θα εφαρμόζει κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, και με βάση την συμπεριφορά του οφειλέτη θα παίρνει τα ανάλογα μέτρα, δηλαδή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τέλος, βάσει των κριτηρίων: όνομα οφειλέτη, ποσό οφειλής, διάρκεια καθυστέρησης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας και άλλα, το σύστημα θα αρχειοθετεί την κάθε υπόθεση, και σε πραγματικό χρόνο θα δημιουργεί βάση δεδομένων με την κατάσταση του οφειλέτη και τις οφειλές του. Σκοπός είναι οι ρυθμίσεις και η λήψη κατάλληλων μέτρων, να γίνονται όσο το δυνατόν πιο εύκολα.

Οι Χρηματοοικονομικοί και Νομικοί Σύμβουλοι της MFS, μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας βρουν λύση για τις οφειλές σας μέσω των υπηρεσιών τους.