Οι νέες ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού: έως 28% το επιπλέον «κούρεμα» οφειλών και 3% σταθερό επιτόκιο για 3 έτη.

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση που βελτιώνει σημαντικά τον αλγόριθμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν τα εξής:

  • Από 6% ως 28% το επιπλέον «κούρεμα» σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, ελάχιστο ποσό ανάκτησης.
  • 3% σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 3 έτη, για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Για το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ήδη 3% σταθερό για όλη τη διάρκεια.

Μέχρι στιγμής το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές.

Ποιες είναι οι τροποποίησεις;

Οι τροποποιήσεις στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι ήδη στην διαδικασία της ολοκλήρωσης εντός ημερών.

Ακόμα μία αλλαγή που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα, με βάση την Υπουργική Απόφαση, είναι η δυνατότητα του φυσικού προσώπου να ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που είχαν δημιουργηθεί από Νομικό Πρόσωπο/Εταιρεία, στην οποία υπήρξε διαχειριστής ή νόμιμος εκπρόσωπος. Αυτή η αλλαγή είναι ευεργετική για την πλειοψηφία πρώην ιδιοκτητών Εταιρειών κάθε μορφής (ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, ΑΕ) που έκλεισαν την Εταιρεία τους λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και η Εταιρεία άφησε χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με το νόμο 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» και τον Εξωδικατικό Μηχανισμό, προκύπτουν τα εξής:

  • Με την εφαρμογή του αλγόριθμου του Εξωδικαστικού, η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών θα πραγματοποιείται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (Τράπεζες και Δημόσιο).
  • Ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους.
  • Οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα να προσβάλουν την πρόταση στα δικαστήρια μόνο και αν διαθέτουν αποδειχτικά στοιχεία ότι οι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθείς.

Ποιες είναι οι άλλες νέες ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 5072/2023, ακολουθεί ενεργοποίηση ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των διανειοληπτών από τους services, έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Οι servicers είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αναλυτικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τους οφειλέτες, για τις δόσεις, το επιτόκιο ρύθμισης, το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών και άλλα δεδομένα που αφορούν τους οφειλέτες.

Επομένως, ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του με την είσοδό του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των services, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του. Όσοι πιστωτές πράξουν κάποια παραβίαση, η ποινή μπορεί να φτάσει έως και 500.000 ευρώ πρόστιμο. Και οι παραβάτες είναι υποχρεωμένοι να διορθώσουν την παράβαση.

Ποια είναι τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, έως τον Δεκέμβριο του 2023;

Μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δις.ευρώ με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις Τράπεζες/Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το μέσο κούρεμα οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις Τράπεζες/Χρηματοδοτικούς Φορείς.

Στατιστικά στοιχεία Εξωδικαστικού Μηχανισμού 12/23
Στατιστικά στοιχεία Εξωδικαστικού Μηχανισμού 12/23

Οι Χρηματοοικονομικοί και Νομικοί Σύμβολοι της MFS, μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και για άλλες υπηρεσίες ρύθμισης οφειλών.