Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις στην περίπτωση που ο Οφειλέτης χάνει την ρύθμιση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Ποιο είναι το θέμα της απόφασης των Υπουργών;

Στις 25 Ιουλίου 2024 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ’ αριθμ. 107410/2024 ΚΥΑ με τίτλο: “Τροποποίηση της υπό στοιχεία 77697 ΕΞ/29.6.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα «Καθορισμός του περιεχομένου της σύμβασης στην οποία υποχρεούνται να προσχωρήσουν οι χρηματοδοτικοί φορείς προκειμένου να δικαιούνται να καταστούν συμμετέχοντες πιστωτές, στο πλαίσιο της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Κεφ. Α’ του Δεύτερου Μέρους του Πρώτου Βιβλίου (άρθρα 5-30) του ν. 4738/2020» (Β’ 2896)”.

Δηλαδή, με την συγκεκριμένη απόφαση θα πραγματοποιηθούν αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με την καταγγελία της σύμβασης ρύθμισης, και επομένως τροποποιούνται οι προϋποθέσεις που κατευθύνουν τον Οφειλέτη εκτός ρύθμισης, ακόμη και αν οριστεί ως υπερήμερος σε έναν πιστωτή.

Σε ποιες περιπτώσεις, ο συμμετέχοντας πιστωτής μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλής;

  1. Αν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος προς τον συγκεκριμένο Συμμετέχοντα Πιστωτή, ως προς τις καταβολές που προβλέπονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά είτε την αξία του ισόποσου τριών (3) μηνιαίων δόσεων, είτε την αξία τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνολικά οφειλομένου ποσού προς τον ως άνω Συμμετέχοντα Πιστωτή, σύμφωνα με την επιτευχθείσα ρύθμιση.
  2. Αν η επίτευξη σύμβασης ρύθμισης βασίστηκε, άμεσα ή έμμεσα, σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή στοιχεία που υπέβαλε οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο αιτών – οφειλέτης ή/και συνοφειλέτες του καθώς και μέλη της οικογένειάς του.
  3. Αν υποβληθεί αίτηση πτώχευσης κατά του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη ή υποβληθεί δήλωση του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη ότι αναστέλλει τις πληρωμές του ή επισπεύδεται εκτέλεση κατά περιουσιακών του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη ή επίκειται η λήψη δικαστικών μέτρων κατ’ του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας αφερεγγυότητας.

Η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών λειτουργεί από το 2021 για φυσικά πρόσωπα, στην οποία δικαιούνται να ενταχθούν οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ και αν υπάρχει έστω και μία οφειλή που να έχει ληξιπροθεσμία από 3 μήνες και άνω.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέβηκαν σε 6,7 δισ. Ευρώ, οι οποίες αφορούν σύνολο 19.223 οφειλέτες.

Με τις τελευταίες τροποποιήσεις, έχει αρθεί ο όρος που απαγόρευε την υπαγωγή στον μηχανισμό σε οφειλέτες που χρωστούσαν ποσοστό άνω του 90% των συνολικών οφειλών τους σε έναν Φορέα.

Συνεπώς, μπορεί κανείς να προχωρήσει σε υπαγωγή στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, έστω και αν το σύνολο των οφειλών σχετίζεται μόνο από οφειλές, εισόδημα, διοικητικά πρόστιμα κλπ προς την ΑΑΔΕ, ή μόνο προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ ή αποκλειστικά και μόνο προς έναν χρηματοδοτικό φορέα Τράπεζα ή Εταιρεία Διαχείρισης.

Η αποπληρωμή της συνολικής οφειλής μπορεί να εξοφληθεί σε 240 ή 420 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος του συνολικού χρέους και τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Οι Χρηματοοικονομικοί και Νομικοί Σύμβουλοι της MFS, μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας βρουν λύση για τις οφειλές σας μέσω των υπηρεσιών τους.