Σκοπός είναι να γίνονται πιο γρήγορα οι πλειστηριασμοί
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στους «γνωστούς αγοραστές» που αρπάζουν την ευκαιρία για απόκτηση ακινήτων στους πλειστηριασμούς και συνήθως είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα Funds. Mε την σειρά τους, αυτοί ανέβασαν τις τιμές τους 34% κατά μέσο όρο στα ακίνητα, τα οποία ήταν σε πλειστηριασμό την προηγούμενη χρονιά, επειδή σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ακινήτων, ήταν κατώτερης αξίας, και έτσι οι εταιρείες Real Estate αναγκάστηκαν να «κάψουν» κεφάλαια.
Στο 3ο Συνέδριο Real Estate, τονιστήκαν οι ανάγκες των υποψήφιων «αγοραστών» που τα επιθυμούν, όλα να γίνονται το γρηγορότερο δυνατόν και να αγοράζουν κατοικίες με τις χαμηλότερες τιμές.
Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, παρενέβη το ΠΑΜΕ, επιφέροντας μια αναστάτωση στους διοργανωτές. Mέχρι να αποχωρήσει η όμαδα του ΠΑΜΕ, σταμάτησε προσωρινά η απευθείας μετάδοση του Συνεδρίου.
Η πραγματική αξία των ακινήτων
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty Real Estate, κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, ανέλυσε τις ζητούμενες τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων σε σχέση με τις πραγματικές τιμές που έγιναν συμβόλαια μεταβίβασης, ώστε να δώσει μία πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων.
Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι το 2024 ανέβηκαν συνολικά 175.000 ακίνητα στις πλατφόρμες πώλησης ακινήτων και η συνολική αξία τους υπολογίστηκε στα 36 δις ευρώ, διότι η μέση τιμή ανά τ.μ. διαμορφώθηκε με βάση την προσδοκία των πωλητών.
Πραγματοποιήθηκαν 28.700 μεταβιβάσεις. Η αξία των ακινήτων ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.
Η αρχική ζητούμενη τιμή διέφερε τρανταχτά με την την τιμή μεταβίβασης, κατά 33 δις ευρώ. Δηλαδή, η μέση ζητούμενη τιμή ήταν 1.614 ευρώ ανά τ.μ. και η μέση τιμή της πραγματικής μεταβίβασης ήταν στα 1.329 ευρώ ανά τ.μ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, ο μέσος όρος παραμονής μιας αγγελίας ακινήτου στον “αέρα” είναι 5 με 6 μήνες, και αυτό σημαίνει πως η αγορά κινείται αργά, δηλαδή μιλάμε για μια “slow moving market”.
Η δεκαετία κατασκευής των περισσότερων διαθέσιμων ακίνητων (127.000) αξίζει να σχολιαστεί, διότι το 22,30% είναι κατασκευασμένα στην δεκαετία του 1970. Το 21,78% είναι κατασκευασμένα μετά το 2020 (νεόδμητα), το 13,47% είναι στην δεκαετία του 2000-2009 και το 12,47% είναι στην δεκαετία του 1960.
«Περίπου το 45% των ακινήτων στην αγορά αφορά κτίρια κατασκευής προ του 1990», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.
Επίσης, μόλις 1 στα 10 ακίνητα προς πώληση ήταν ανακαινισμένο (10.500 ακίνητα), ενώ 89.500 ακίνητα ήταν μη ανακαινισμένα.
Ο κ.Μαρκόπουλος ανέφετε ότι «το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων ΔΕΝ είναι ότι δεν υπάρχει προσφορά. Είναι ότι δεν “ματσάρει” με τη ζήτηση», διευκρινίζοντας ότι οι υποψήφιοι αγοραστές δεν βρίσκουν ακίνητα στις τιμές και στην ποιότητα που επιθυμούν».
Επιπλέον, ο κ.Μαρκόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων και ενοικίων, ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι πραγματικές τιμές, διότι ως τώρα η διαμόρφωση των τιμών γίνεται από αναξιόπιστα κανάλια αμφιβόλου ποιότητας.
Στο Συνέδριο παρευρισκότουσαν εκπροσώποι των servicers (εταιρείες κόκκινων δανείων ή αλλιώς Funds), οι οποίοι ανέφεραν ότι οι πλειστηριασμοί το 2008 ήταν στις 50.000 τον χρόνο, και σήμερα κινούνται στα ίδια επίπεδα, παρότι τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ, από 3% που ήταν πριν 17 χρόνια.
Επίσης, ανέφεραν ότι με τις ρυθμίσεις των δανείων έχουν υψηλότερες αποδόσεις, σημειώνοντας ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν να δίνουν 200 ευρώ τον μήνα για την αποπληρωμή του δανείου, αλλά μένουν σε ενοικιαζόμενο ακίνητο, το οποίο έχει ενοίκιο 600-700 ευρώ τον μήνα.
Οι μέρες μειώνονται για τις διαδικασίες πλειστηριασμών. Ταχύτεροι ρυθμοί.
Η κα Αλαμπάση, Ειδική Γραμματέας για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους, ανακοίνωσε τις νέες σημαντικές αλλαγές στον χρόνο ανακοπών, δηλαδή θα μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης των ανακοπών που εμποδίζουν τις γρήγορες διαδικασίες των πλειστηριασμών.
Η κα.Αλαμπάση αποκάλυψε ότι το θέμα προβλημάτισε τη γραμματεία που διευθύνει και έκλεισε συμφωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις στην Πολιτική Δικονομία.
Συγκεκριμένα, είπε ότι με το σημερινό νομικό καθεστώς ο κύκλος των ανακοπών κλείνει μετά από 1.492 ημέρες.
Ο σκοπός αυτής την αλλαγής είναι να μειωθεί ο χρόνος στις 350 ημέρες για τις ανακοπές, και η τελεσίδικη απόφαση να έρχεται σε 600 ημέρες.
Το Σεπτέμβριο του 2025, θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο, ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται πιο γρήγορα σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα.
Οι Χρηματοοικονομικοί και Νομικοί Σύμβουλοι της MFS, μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τις Ανακοπές κατά Πλειστηριασμών και για άλλες υπηρεσίες ρύθμισης οφειλών.