Με τις νέες μεταρρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα εγκριθεί η ρύθμιση για ιδιωτικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, στα 224 δις ανέρχεται το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, και το 68% από αυτό ανήκει στον Δημόσιο Τομέα, σύμφωνα με την κα.Θεώνη Αλαμπάση – Γενική Γραμματέα του Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Γενική Γραμματέα. 

Επιπλέον, η κα.Αλαμπάση στηριζόμενη στα στοιχεία της ΤτΕ, ανέφερε τα εξής:

  • «στις τράπεζες πια έχουμε μονοψήφιο αριθμό και με την συμβολή του προγράμματος Ηρακλής, αυτή τη στιγμή στα χέρια των τραπεζών είναι 11,7 δις ευρώ ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους ή αλλιώς 5%. Ως προς τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι 61δις ή αλλιώς 27%. Ως προς την ΑΑΔΕ είναι η συντριπτική πλειοψηφία το 47%, 105 δις ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους και ως προ το ΚΕΑΟ 21% ή 46,5 δις ευρώ».
  • «Στην Ευρώπη είμαστε στη 17η θέση στο λόγο ιδιωτικού χρέους προς ΑΕΠ. Πράγματι από το 2019 έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε δει σημαντική μείωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, 9,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 2019 μέχρι σήμερα».

Όλες αυτές οι ιδιωτικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, πώς θα εγκριθούν μέσω του Εξωδικαστικού;

Οι νέες βελτιώσεις στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα επωφελήσουν τους οφειλέτες. Επίσης, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να παρέχει ρύθμιση, και ο servicer από τον Δεκέμβριο του 2023 είναι υποχρεωμένος πλέον να παρέχει ρύθμιση, ειδικότερα στους ευάλωτους οφειλέτες. Και όπως ανέφερε η κα.Αλαμπάση «Αυτή τη στιγμή, η εγκρισιμότητα σύμφωνα με τα στοιχεία που μετράμε είναι περίπου στο 73%. Οι ίδιοι λοιπόν οι servicers δεσμευτήκαν στη Βουλή ότι αυτό το ποσοστό θα γίνει 80% και μάλιστα για συνολικές οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεσμευτεί ότι 8 στις 10 αιτήσεις θα τις εγκρίνουν». Με αυτό αποδεικνύεται πως αναμένουμε οι περισσότερες ιδιωτικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν εγκριθεί και οι περισσότερες από αυτές να είναι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.

Επιπρόσθετα, με τις αναφερόμενες υποχρεώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, σκοπός είναι να υπάρχει επικοινωνία για την εξακρίβωση των στοιχείων της οφειλής (σύνολο, επιτόκιο κ.α.).

Με την εφαρμογή του αλγόριθμου στον Εξωδικαστικό, προτείνεται πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους του ευάλωτου οφειλέτη, η οποία τίθεται σε ψηφοφορία και αν η πλειοψηφία από τις τράπεζες και τους services την αποδεκθεί, τότε, η πρόταση ρύθμισης είναι σε ισχύ.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός δεν είναι απλά μια ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά αποτελεί μοχλό ευκαιρίας για κάθε οφειλέτη με περισσότερες πιθανότητες να πετύχει ικανοποιητικές ρυθμίσεις οφειλών.

Οι Χρηματοοικονομικοί και Νομικοί Σύμβολοι της MFS, μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και για άλλες υπηρεσίες ρύθμισης οφειλών.