Νέα, ανακοινώσεις & αρθρογραφία

Βρείτε αναλύσεις, στατιστικά, ειδήσεις και συμβουλές για τον τρόπο που το υπερχρεωμένο νοικοκυριό σας μπορεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις. Θα εξετάσουμε θέματα όπως διαχείριση χρεών, προϋπολογισμό, εξοικονόμηση, επενδύσεις και πολλά άλλα που σχετίζονται με την οικονομική σας ευημερία. Τα οικονομικά θέματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, και γι’ αυτό επιδιώκουμε να σας προσφέρουμε τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες και συμβουλές που αφορούν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές δυσκολίες.

Το νέο ρεκόρ αιτήσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, έφτασε τις 25.190 νέες αιτήσεις το πρώτο τετράμηνο του 2024, δηλαδή είναι αυξημένες κατά 82% οι νέες αιτήσεις σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2023 (13.830 αιτήσεις), σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Όσοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν, τους δίνεται ξανά η ευκαιρία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Το δικαίωμα επανένταξης στη ρύθμιση των δόσεων, προϋποθέτει καταβολή των εκπρόθεσμων δόσεων μέχρι τις 31 Μαΐου.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Πραγματοποιήθηκαν 6.525 νέες αιτήσεις στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, σύμφωνα με την αναφορά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σχεδόν διπλάσιες οι αιτήσεις τον Μάρτιο του 2024, σε σχέση με τον μέσον όρο των αιτήσεων του 2023 (μ.ο. 3.400 αιτήσεις ανά μήνα). Αυτή η ραγδαία αύξηση οφείλεται στις βελτιώσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Θα ολοκληρωθεί η εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη; Όσες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη εκκρεμούν, θα εκδικαστούν, εντός του 2024 ή 2025. Το θετικό είναι πως οι συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών πραγματοποίησαν επικαιροποίηση στοιχείων στην πλατφόρμα «επαναπροσδιορισμού» του νόμου Κατσέλη, με σκοπό να πετύχουν την πλησιέστερη ημερομηνία εκδίκασης, γιατί αρκετές υποθέσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί μέχρι και το 2030.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Στα 224 δις ανέρχεται το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, και το 68% από αυτό ανήκει στοn Δημόσιο Τομέα, σύμφωνα με την κα.Θεώνη Αλαμπάση - Γενική Γραμματέα του Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Γενική Γραμματέα. Έτσι, με τις νέες μεταρρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα εγκριθεί η ρύθμιση για ιδιωτικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Καταγράφηκαν 5.031 στην εκκίνηση νέων αιτήσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών (πλατφόρμα), σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό το υψηλό ρεκόρ αιτήσεων θα μείνει στην Ιστορία. Με τις τελευταίες βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, είχε ως αποτέλεσμα την σταθερή άνοδο σε νέες μηνιαίες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι περισσότερες από 1.000.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση που βελτιώνει σημαντικά τον αλγόριθμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν τα εξής: Από 6% ως 28% το επιπλέον «κούρεμα» σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, ελάχιστο ποσό ανάκτησης. 3% σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 3 έτη, για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Για το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ήδη 3% σταθερό για όλη τη διάρκεια.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Οι κύριες αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό έχουν ως σκοπό την προστασία και στήριξη στους ευάλωτους οφειλέτες, την ενίσχυση της διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών από τους servicers και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού εντός του τραπεζικού συστήματος. Οι νέες μεταρρυθμίσεις υπόσχονται πολλά πλεονεκτήματα για τους ευάλωτους οφειλέτες, και ταυτόχρονα, περισσότερη αυστηρότητα στους πιστωτές, όπως Δημόσιο και Τράπεζες.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός έχει αυξημένη ζήτηση, επειδή έχει ως σκοπό το «μεγάλο κούρεμα», χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια και αποφυγή απώλειας περιουσίας του Οφειλέτη. Επομένως, ο Οφειλέτης κερδίζει το μεγαλύτερο δυνατόν κούρεμα, χαμηλότερες δόσεις και χαμηλότερο επιτόκιο.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Γιατί χρειάζομαι το γραφείο σας για τον Κώδικα Δεοντολογίας; Δεν μπορώ να κάνω τη διαδικασία μόνος μου κατευθείαν με την τράπεζα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Νόμου Κατσέλη έναντι του Κώδικα Δεοντολογίας; Σε τι με βοηθάει το γραφείο σας βάσει της Διαδικασίας του Κώδικα; Απαντάμε στις ερωτήσεις σας.

Πηγή: MFS / Mattheou Financial Services

Scroll to Top